Transammanspriset 2017

Transammansprisets finalister!

Vi är otroligt glada över att ha vi fått in så otroligt många nomineringar! Drygt 40 personer, grupper och initiativ har inkommit och det har varit ett svårt men uppmuntrande arbete att läsa igenom alla inspirerande motiveringar, som har bestått av alltifrån personliga berättelser till politiska initiativ och hjältemodiga insatser. Juryn består i år av Transammans styrelse, som nu har enats om åtta mycket värdiga finalister. Vinnaren presenteras på Transammansdagen den 17 februari 2018.  


1. Aaron De Aguiar - musiker. Motivering: Aaron är ung och öppet genderqueer musiker som är en ödmjuk förebild för många transbarn. Han peppar alltid andra och är ett stort stöd för sina följare


2. Ann-Christine Ruuth - föreläsare och inspiratör. Motivering: Ann-Christine berättar om sitt liv på ett ärligt och väldigt inspirerande sätt och räds inte att möta människor och utmaningar.


3. Anna och Viktoria Harrysson - Youtuber respektive arrangör av Lysekil Pride. Motivering: Anna och Viktoria är som både mor och dotter och var för sig starka förebilder för transpersoner och närstående


4. Anna Törnqvist - förskollärare på Bosgårdens förskola i Mölndal. Motivering: Anna har tillsammans med övrig personal på Bosgårdens förskola varit ett stort stöd och trygghet för både unga transbarn och deras närstående


5. Freja Lindberg - fotograf, aktivist och sociala medier-profil. Motivering: Freja lyfter upp transfrågor, skapar debatt och väcker uppmärksamhet. Hen är en förebild för många och går före i kampen på många sätt.


6. Jacko Nilsson - arrangör av Sveriges första transkollo för barn upp till 12 år och deras vuxna. Jacko gör en ovärderlig insats för transbarn och deras närstående. Hen har skapat stöd och gemenskap för unga transbarn som de kommer att bära med sig hela livet.


7. Linda Welin - verksamhetschef Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne. Motivering: Linda har varit drivande i, och bidragit till att öka tillgängligheten för transvård för barn och unga.


8. Olika förlag - ger ut normkreativa böcker. Olika Förlag ger ut barnböcker där barnen får vara olika. På ett självklart sätt inkluderas olika könsidentiteter och uttryck i böckerna.


OM TransammansPriset

I år instiftar Transammans "Transammanspriset"! Ett pris som varje år ska gå till en person eller en organisation som på något sätt gör livet bättre för transpersoner och närstående i Sverige.


Priset kan delas ut till en enskild person, organisation, inrättning, skola, arbetsplats, förening, idrottslag, eller varför inte ett vårdteam?


Varje år samarbetar vi med en konstnär, som själv har anknytning till trans på något sätt. De får i uppdrag att specialtillverka årets Transammanspris. 


Syfte: Transammanspriset uppmärksammar och uppmuntrar insatser som är och har varit bra för transpersoner och närstående i Sverige. Vi vill lyfta de goda exemplen!


När: Nomineringarna har kommit in under hösten och priset delas ut på Transammansdagen den 17:e februari 2018.


Vad: Förutom den stora stora äran får vinnaren ett alldeles utomordentligt stiligt diplom OCH i år ett specialdesignat smycke av smyckedesignern Ulrica Martinsdotter! 

Årets konstnär:

Ulrica Martinsdotter

Ulrica Martinsdotter designar smycken med attityd och budskap om allas lika värde, sitter i styrelsen för Västerås Pride och lyfter fram frågor om trans i sitt dagliga arbete i teatervärlden. Vi är glada att hon vill designa vårt första pris!


- Jag ritar bara smycken jag själv vill bära. För att visa vem jag är och vad jag står för – alla människors lika värde. Smycken att bära med stolthet och utan fördomar, säger Ulrica Martinsdotter.